Aarhus Universitets segl

Fordele for virksomhederne

Innovation med forretningsmæsigt udbytte

Målgruppen er virksomheder i region Midtjylland, der ikke har erfaringer med vidensamarbejde. I projektet får de stillet ressourcer til rådighed i processen med at afklare og gennemføre et vidensamarbejde, som kan give virksomheden en markant forretningsmæssig udvikling.

CEI’s rolle er at hjælpe virksomheden med afklaring af et eventuelt innovationsprojekt, finde relevante forskere til et samarbejde og facilitere processen undervejs fra start til slut.

Selve faciliteringen har vist sig som en af de væsentligste værdier i projektet. Mange af de virksomheder, som deltager, har ingen erfaring med vidensamarbejde eller inddragelse af højtuddannet specialviden i deres forretning. Derfor har det været vigtigt med en ‘mellemmand’, som kan mindske udfordringerne og hjælpe processen på vej.

2 faser i vidensamarbejdet

Fase 1 er en afklaringsfase. Her har virksomheder haft mulighed for at modtage op til 50.000 kr. i tilskud til at forberede et vidensamarbejde.

I denne fase bliver idéen konkretiseret, og problemstillingen bliver klarlagt, så man kender behovet for forskningsbaseret specialistviden. Herefter hjælper CEI virksomheden med at finde sammen med den rigtige forsker.

 Fase 1 giver altså mulighed for, at virksomheden med en relativ beskeden indsats kan afklare, om den ønsker at indgå i et vidensamarbejde. Hvis de gerne vil det, søger de om optagelse i fase 2. Projektets ekspertpanel vurderer hver enkelt ansøgning ud fra kriterier som innovationshøjde og forretningsmæssigt potentiale. I fase 2 gennemføres et konkret, videnbaseret innovationsprojekt i et samarbejde mellem virksomheden og en eller flere forskere. Projektet skal tage afsæt i virksomhedernes ønsker til udvikling af nye produkter, services, processer, mv.

Til denne fase kan ydes støtte på op til 500.000 kr. til finansiering af forskernes tid og til ekstern projektledelse. I begge faser skal virksomhederne bidrage med et tilsvarende beløb, der i de fleste projekter primært består af medgået tid (egne timer). Det samlede forløb varer typisk 1½ år.

Vej til vækst

For flere af projekterne gælder endvidere, at det økonomiske potentiale er ganske betydeligt.

Det er ikke urealistisk, at flere af virksomhederne vil realisere en markant vækst, hvis det lykkes at bringe resultaterne på markedet.

Kilde: midtvejsevaluering foretaget af IRISgroup